30/04/2010: 2ο Συμπόσιο για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες – Παιδιατρική Ανοσολογία, Αθήνα, Αίγλη Ζαππείου

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Πολλοί αναφερόμαστε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά λίγοι γνωρίζουμε τις λειτουργίες του και τις κλινικές του οντότητες. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το καίριο αμυντικό σύστημα που εξοπλίζει τον οργανισμό μας έναντι κάθε εισβολέα, ώστε να τον αναγνωρίζει και να τον αντιμετωπίζει, ενώ παράλληλα διατηρεί την ακεραιότητά του. Λανθασμένη ή ελλιπής λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγεί σε νόσο. Η Κλινική Ανοσολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής που με την παρατήρηση και τη μελέτη των ασθενών συμβάλλει στην αναγνώριση των στοιχείων του ανοσιακού συστήματος και στο πώς αυτό αντιμετωπίζει το περιβάλλον και ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό τον τομέα έχουν οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ), οι οποίες είναι ο κορμός της Παιδιατρικής Ανοσολογίας. Οι ΠΑΑ είναι συνυφασμένες με την κλινική εκδήλωση λοιμώξεων, αλλά όχι σπάνια είναι η αιτία αλλεργικών ή αυτοανόσων νοσημάτων, λευχαιμιών ή λεμφωμάτων. Συνηθέστερα, και οι περισσότερες από αυτές, εμφανίζονται στην παιδική ηλικία. Λόγω της ιατροβιολογικής τους σημασίας έχουν χαρακτηριστεί ως «in vivo πειράματα της φύσης», με μοναδική συμβολή στην Ιατρική Επιστήμη και στην επιλογή κατάλληλης–στοχευμένης θεραπείας (όπως η θεραπεία με γ-σφαιρίνη, με βιολογικούς παράγοντες, με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, με γονιδιακή θεραπεία). Κατατάσσονται στα σπάνια νοσήματα, αλλά είναι πολύ συχνότερα απ’ όσο νομίζουμε και μπορεί να νοσούν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες. Η μη έγκαιρη διάγνωσή τους έχει ως συνέπεια να μην αξιοποιούνται οι σύγχρονες θεραπευτικές ανοσολογικές παρεμβάσεις, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σε συνέχεια του Συμποσίου του 2007 «55 χρόνια Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες», σας προσκαλούμε στο 2ο Συμπόσιο για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες και την Παιδιατρική Ανοσολογία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα, στις 29-30 Απριλίου 2010. Προσδοκία μας είναι να συμβάλλουμε στην εκπαίδευση των ιατρών για έγκαιρη διάγνωση των ΠΑΑ και σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Παράλληλα επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας και την κατανόηση ότι εργαλείο για τη γνώση του νοσήματος είναι η συλλογή δεδομένων που επιτυγχάνεται με την καταγραφή των ασθενών.

Διακεκριμένοι Ομιλητές από Διεθνή Κέντρα θα μας ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ερευνητικό, διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Είναι τιμή μας η παρουσία σας και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Σας καλωσορίζουμε,
Μαρία Γ. Κανάριου

 περισσότερα