26/04/2016: 5ο Συμπόσιο για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Συμπόσιο για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις21-22 Απριλίου 2016. Το Συμπόσιο οργανώθηκε το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, Ειδικό Κέντρο & Κέντρο Αναφοράς για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες – Παιδιατρική Ανοσολογία, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» που εφέτος συμπλήρωσε 30 χρόνια λειτουργίας ως Τμήμα του ΕΣΥ. 

Η Ανοσολογία μελετά το ανοσιακό μας σύστημα και τις λειτουργίες του ώστε να κατανοεί τους ανοσοπαθογενετικούς μηχανισμούς των νοσημάτων και να αναπτύσσει νέες διαγνωστικές μεθόδους και αποτελεσματικές ανοσολογικές θεραπείες.

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ), κορμός της Παιδιατρικής Ανοσολογίας, εκδηλώνονται συνηθέστερα με λοιμώξεις, αλλά όχι σπάνια είναι η αιτία αλλεργικών ή αυτοανόσων νοσημάτων, λευχαιμιών ή λεμφωμάτων. Κατατάσσονται στα σπάνια νοσήματα, αλλά είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο νομίζουμε, τις συναντάμε δε όχι μόνο σε παιδιά και εφήβους, αλλά και ενήλικες. Συχνά υποδιαγιγνώσκονται κι αυτό έχει ως συνέπεια να μην αξιοποιούνται οι σύγχρονες θεραπευτικές ανοσολογικές παρεμβάσεις, με σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν και συζήτησαν τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις σε ερευνητικό, διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο για αρκετές ανοσοανεπάρκειες, ενώ εξαιρετικές ήταν οι διαλέξεις/ομιλίες των διεθνούς εμβέλειας ομιλητών Steven Holland και Iasabella Quinti με νέα δεδομένα και γνώσεις. Επισυνάπτεται το πρόγραμμα και κάποιες φωτογραφίες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.paed-anosia.gr.

Επιδιώξαμε και πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε στην εκπαίδευση ιατρών για έγκαιρη διάγνωση και σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια. Παράλληλα επιδιώξαμε την ευαισθητοποίηση των Υπηρεσιών Υγείας και την κατανόηση της σημασίας της πρόσβασης των ασθενών στην κατάλληλη και αναγκαία υποστήριξη και θεραπεία και ακόμη, προώθηση της συλλογής δεδομένων με την καταγραφή των αντίστοιχων περιπτώσεων και στη χώρα μας με σκοπό την ορθότερη πολιτική υγείας στον τομέα αυτό της Ιατρικής.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες και τους χορηγούς μας για την υποστήριξή τους. Είναι τιμή μας που είσαστε μαζί μας. 

Θερμές ευχές,

Καλό Πάσχα, 

Μαρία Κανάριου
Παιδίατρος
Συντονίστρια Διευθύντρια, Τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας
Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"


Δείτε τις φωτογραφίες της εκδήλωσης