25/01/2023: Γιάννης Βολανάκης / John Volanakis (1938 - 2022)

Ο Ιωάννης (Γιάννης) Βολανάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1938, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στις Η.Π.Α. όπου ειδικεύθηκε στην Ανοσολογία και Ρευματολογία, εργάστηκε σε σημαντικά Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Ευρώπης και είχε εξαίρετη ερευνητική πορεία στην μελέτη του Συμπληρώματος που οδήγησαν σε τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Στην Ελλάδα, το 1997, επιλέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για την ίδρυση και οργάνωση του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», στο οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής για πέντε έτη πριν την επιστροφή του στην Αλαμπάμα. Το 2003 αναγορεύθηκε Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Γιάννης Βολανάκης διατήρησε την Ελληνικότητα του και την αγάπη του για την Ελλάδα. 

Η οικογένειά του, οι φίλοι, οι συνεργάτες του, κι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε τον υπέροχο άνθρωπο - τον εξαίρετο επιστήμονα. Θα τον θυμόμαστε μ’ αγάπη για το γενναιόδωρο - ανεξάρτητο πνεύμα του, τον ακέραιο χαρακτήρα του και την ξεχωριστή προσωπικότητα του.

Ο Γιάννης Βολανάκης αγάπησε και τίμησε την Ελλάδα.

Αιωνία η μνήμη του!