Παιδιατρική Ανοσολογία

Η Ανοσολογία είναι θεμελιώδης τομέας της Ιατρικής. H πλειοψηφία των νοσημάτων είναι αποτέλεσμα ελλειμμάτων ή διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος και της ισορροπίας, που αυτό προσπαθεί να επιτύχει για την επιβίωσή του στο ξένο και συχνά εχθρικό περιβάλλον. Η Κλινική Ανοσολογία αξιοποιεί τα δεδομένα της Βασικής Ανοσολογίας για την ακριβέστερη διάγνωση και αιτιολογική θεραπεία των νοσημάτων. Ακόμη, η Ανοσολογία στηρίζει βασικό τομέα της Προληπτικής Ιατρικής με εξέχον παράδειγμα τους εμβολιασμούς. Η σύνδεση Βασικής και Κλινικής Ανοσολογίας είναι από τα παραδείγματα εφαρμογής της έκφρασης «από το εργαστήριο δίπλα στην κλίνη του ασθενούς και από τον ασθενή πίσω στο εργαστήριο» - “from bench to bedside & back again”.

Το πεδίο των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών αποτελεί τον πυρήνα της Παιδιατρικής Ανοσολογίας

 περισσότερα

Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ)

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) είναι σημαντικό κεφάλαιο της Ιατρικής και ιδιαιτέρως της Παιδιατρικής. Eίναι γενετικά νοσήματα, ανήκουν στην ομάδα σπάνιων νοσημάτων και είναι αποτέλεσμα απουσίας ή δυσλειτουργίας μιας ή περισσοτέρων ανοσιακών παραμέτρων. Με τις σημερινές γνώσεις, διαγιγνώσκονται σαφώς συχνότερα και αναγνωρίζεται ότι πέραν της συνήθους κλινικής εκδήλωσης με συχνές, υποτροπιάζουσες, άτυπες λοιμώξεις δεν είναι σπάνιες οι φορές που προβάλλουν με αλλεργικά, αυτοάνοσα - αυτοφλεγμονώδη ή κακοήθη νοσήματα, πιθανότατα δε αρκετά από τα Ιδιοπαθή Σύνδρομα αντανακλούν μή αναγνωρισμένες ακόμη μορφές ΠΑΑ. Στις μέρες μας ο ορισμός τους είναι Ενδογενή / Έμφυτα λάθη της Ανοσίας στον Άνθρωπο (Human Inborn Errors of Immunity: 2019 Update on the Classification from the International Union of Immunological Societies Expert Committee, TangyeS.G., J Clin Immunol., 2020). 

Η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση ιδιαιτέρως των ιατρών για την διάγνωση τους και θεραπευτική παρέμβαση είναι καθοριστική για την πορεία των ασθενών και την ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον η μη αναγνωρισιμότητά της νόσου έχει σοβαρό αρνητικό οικονομικό κόστος και μεγάλη επίπτωση στην Δημόσια Υγεία, παράμετροι που καθιστούν αναγκαίες τις ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους των Εθνικών κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης αυτού του «άγνωστου» θέματος δημόσιας υγείας.

 Κατάταξη των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών  

Καταγραφή Ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια στην Ελλάδα

Άνοιξη 2020

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) αποτελούν ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής και ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης της Ανοσολογίας. Σήμερα οι ΠΑΑ ξεπερνούν τις 450 διακριτές διαταραχές, ενώ ο κατάλογος του 2019 περιλαμβάνει 430 έμφυτα/εγγενή́ λάθη της ανοσίας / «Inborn Errors of Immunity» (Picard et al, Jan 2018, Bousfiha et al, Jan 2018).

Η καταγραφή́ των ασθενών με ΠΑΑ σε Εθνικό́, Ευρωπαϊκό́ και Διεθνές επίπεδο είναι σημαντική́ για τις δημογραφικές μελέτες, συμβάλλει στην κατανόηση των ανοσοπαθολογικών μηχανισμών και των εκδηλώσεων των νοσημάτων, συντελεί δε στις ανοσολογικές, γενετικές κι ευρύτερες μελέτες με αποτέλεσμα ακριβή́ διάγνωση και ανάπτυξη νεών, ειδικότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή σε μορφή pdf


Σεπτέμβριος 2016

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) αποτελούν ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Ιατρικής και ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης της Ανοσολογίας. Σήμερα οι ΠΑΑ ξεπερνούν τις 500 διακριτές διαταραχές, ενώ ο κατάλογος του Φεβρουαρίου 2017 περιλαμβάνει 354 έμφυτα/εγγενή λάθη της ανοσίας / «Inborn Errors of Immunity» (Picard et al, Jan 2018, Bousfiha et al, Jan 2018). 

Η καταγραφή των ασθενών με ΠΑΑ σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο είναι σημαντική για τις δημογραφικές μελέτες, συμβάλλει στην κατανόηση των ανοσοπαθολογικών μηχανισμών και των εκδηλώσεων των νοσημάτων, συντελεί δε στις ανοσολογικές, γενετικές κι ευρύτερες μελέτες με αποτέλεσμα ακριβή διάγνωση και ανάπτυξη νέων, ειδικότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή σε μορφή pdf

Η Αρμονία

Ο Σύλλογος «Φίλοι Ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια και Κλινικής Ανοσολογίας – «ΑΡΜΟΝΙΑ» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μαρίας Κανάριου από την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, αλλά και των υπηρεσιών υγείας σχετικά με τα νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε συνεργασία με επιστήμονες του χώρου και άλλες οργανώσεις ασθενών προσπαθεί να προσφέρει υποστήριξη στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται την ύπαρξη σταθερής πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις απαραίτητες ειδικές συνθήκες νοσηλείας. 

Είναι μέλος της Π.Ε.Σ.Π.Α. (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων), της Eurordis (Rare diseases Europe) και της IPOPI (International Patient Organisation for Primary Immunodeficiencies)

 περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


Νέα & Ανακοινώσεις

World PI Week 2023
World Primary Immunodeficiencies Week 2023

Πρόσβαση όλων των ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια (ΠΑΑ) στη φροντίδα υγείας παγκοσμίως

Ας κάνουμε πραγματικότητα την έγκαιρη διάγνωση & την άμεση πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία σ΄ όλο τον κόσμο

Στη μνήμη της Vicki Modell, συνήγορο των ασθενών διεθνώς και συνιδρύτρια της Παγκόσμιας Εβδομάδας για τις ΠΑΑ

World PI Week 2023

Γιάννης Βολανάκης / John Volanakis
(1938 - 2022)

Ο Ιωάννης (Γιάννης) Βολανάκης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1938, μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στις Η.Π.Α. όπου ειδικεύθηκε στην Ανοσολογία και Ρευματολογία, εργάστηκε σε σημαντικά Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και της Ευρώπης και είχε εξαίρετη ερευνητική πορεία στην μελέτη του Συμπληρώματος που οδήγησαν σε τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Περισσότερα

Επιστημονική Εκδήλωση του
Summer School της
European Society for
Immunodeficiencies (ESID)

σε συνεργασία με ιατρούς του
ΙΑΣΩ Παίδων
με θέμα
"Update on Primary Immunodeficiencies / Inborn Errors of Immunity"

Παρασκευή 06 Μαΐου 2022
Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ, Αθήνα


Eπιστημονική Eκδήλωση για τις
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία

20 Απριλίου 2019
Κτήριο "Κωστής Παλαμάς", Αθήνα6ο Συμπόσιο
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία

27 Απριλίου 2018
Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα


22-29 Απριλίου
WPIW 2018
Εβδομάδα για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες


Θεατρική παράσταση
Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ

Στις 22 Απριλίου 2018
Ώρα 15:00
Θέατρο: OLVIO

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Διεθνής Εβδομάδα για τις
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες
Έλεγξε. Διάγνωσε. Θεράπευσε.

14/02/2013:Εισαγωγή υποψηφίων που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
Διαβάστε το άρθρο

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΘΩΝ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΩΝ