Παιδιατρική Ανοσολογία

Η Ανοσολογία είναι θεμελιώδης τομέας της Ιατρικής. H πλειοψηφία των νοσημάτων είναι αποτέλεσμα ελλειμμάτων ή διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος και της ισορροπίας, που αυτό προσπαθεί να επιτύχει για την επιβίωσή του στο ξένο και συχνά εχθρικό περιβάλλον. Η Κλινική Ανοσολογία αξιοποιεί τα δεδομένα της Βασικής Ανοσολογίας για την ακριβέστερη διάγνωση και αιτιολογική θεραπεία των νοσημάτων. Ακόμη, η Ανοσολογία στηρίζει βασικό τομέα της Προληπτικής Ιατρικής με εξέχον παράδειγμα τους εμβολιασμούς. Η σύνδεση Βασικής και Κλινικής Ανοσολογίας είναι από τα παραδείγματα εφαρμογής της έκφρασης «από το εργαστήριο δίπλα στην κλίνη του ασθενούς και από τον ασθενή πίσω στο εργαστήριο» - “from bench to bedside & back again”.

Το πεδίο των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών αποτελεί τον πυρήνα της Παιδιατρικής Ανοσολογίας

 περισσότερα

Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ)

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) είναι σημαντικό κεφάλαιο της Ιατρικής και ιδιαιτέρως της Παιδιατρικής. Eίναι κληρονομικά νοσήματα, ανήκουν στην ομάδα σπάνιων νοσημάτων και είναι αποτέλεσμα απουσίας ή δυσλειτουργίας μιας ή περισσοτέρων ανοσιακών παραμέτρων. Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση των ασθενών είναι οι συχνές, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, όμως μπορεί να εκδηλωθούν με αλλεργικά, αυτοάνοσα ή κακοήθη νοσήματα.

Οι ΠΑΑ είναι πολύ συχνότερες από όσο καταγράφεται. Η μη αναγνωρισιμότητά τους, το αρνητικό κόστος, η μεγάλη επίπτωση στη Δημόσια Υγεία καθιστούν την ανάγκη εφαρμογής συστάσεων για τις ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους των Εθνικών κυβερνήσεων των χωρών μελών, ώστε να αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης αυτού του «άγνωστου» θέματος δημόσιας υγείας.

 Ταξινόμηση των Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών  

Καταγραφή Ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια στην Ελλάδα

Σεπτέμβριος 2016

Το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» ως Ειδικό Κέντρο & Κέντρο Αναφοράς για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες – Παιδιατρική Ανοσολογία, από δεκαετίας και πλέον επικοινωνεί με τους ιατρούς και επιστήμονες της Χώρας για συλλογή στοιχείων αναφορικά με τους ασθενείς με Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες στη Χώρα μας. Παράλληλα, επιδιώκει την ενημέρωση των ιατρών και γενικότερα των εργαζομένων στην Υγεία και της κοινωνίας για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες. 

Η καταγραφή των περιστατικών ΠΑΑ με το είδος/τύπο της νόσου κάθε ασθενούς, και τα δεδομένα των κλινικών εκδηλώσεών, της θεραπείας και της πορείας των ασθενών θα συμβάλλει στην ανταλλαγή επιστημονικής εμπειρίας και, πολύ σημαντικό, στη γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα μας σ’ αυτό το σημαντικό τομέα της Ιατρικής. Σκοπός είναι η καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, πρόληψη τυχόν επιπλοκών, η γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα μας και η πραγματική επίπτωση της νόσου στη Δημόσια Υγεία και, το σημαντικότερο, η εφαρμογή νέων, αποτελεσματικότερων θεραπειών - θεραπειών ακριβείας με συνέπεια την καλή ποιότητα ζωής. 

Η κλινική μελέτη αυτή έχει σταθερά την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2019 / Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας & Ανάπτυξης / Ε.Λ.Κ.Ε.Α.) και από το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία με την European Society for Immunodeficiencies / ESID για την απ’ ευθείας καταγραφή στην δική της βάση δεδομένων όπως και γίνεται (δείτε περισσότερα)

Η Αρμονία

Ο Σύλλογος «Φίλοι Ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια και Κλινικής Ανοσολογίας – «ΑΡΜΟΝΙΑ» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μαρίας Κανάριου από την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, αλλά και των υπηρεσιών υγείας σχετικά με τα νοσήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε συνεργασία με επιστήμονες του χώρου και άλλες οργανώσεις ασθενών προσπαθεί να προσφέρει υποστήριξη στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται την ύπαρξη σταθερής πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις απαραίτητες ειδικές συνθήκες νοσηλείας. 

Είναι μέλος της Π.Ε.Σ.Π.Α. (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων), της Eurordis (Rare diseases Europe) και της IPOPI (International Patient Organisation for Primary Immunodeficiencies)

 περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


Νέα & Ανακοινώσεις

Eπιστημονική Eκδήλωση για τις
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία

20 Απριλίου 2019
Κτήριο "Κωστής Παλαμάς", Αθήνα6ο Συμπόσιο
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες - Παιδιατρική Ανοσολογία

27 Απριλίου 2018
Αίγλη Ζαππείου, Αθήνα


22-29 Απριλίου
WPIW 2018
Εβδομάδα για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες


Θεατρική παράσταση
Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ

Στις 22 Απριλίου 2018
Ώρα 15:00
Θέατρο: OLVIO

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Διεθνής Εβδομάδα για τις
Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες
Έλεγξε. Διάγνωσε. Θεράπευσε.

14/02/2013:Εισαγωγή υποψηφίων που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις
Διαβάστε το άρθρο

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΘΩΝ ΑΝΟΣΟΑΝΕΠΑΡΚΕΙΩΝ